Bruidstaart met sinaasappel en witte chocolade crunch

Bruidstaart met sinaasappel en witte chocolade crunch

In september 2023 ben ik getrouwd met mijn man.

Voor ons trouwfeest wou ik heel graag zelf de bruidstaart maken.

Ik heb gekozen voor een ijstaart omdat je dan vrij gemakkelijk alles op voorhand kan maken. De dag er voor hoefde ik enkel de lagen op elkaar te zetten en te decoreren.

 

BruidstaartIjstaart bruiloft trouw bruidstaart sinaasappel zomer

 

De ijstaart bestond uit een bodem van witte chocolade met gepofte rijst met daarop sinaasappel roomijs. We hebben rekening gehouden met 95g pp. 

Benodigdheden:

De taart bestond dus uit 6 lagen met telkens een kleinere diameter. Hieronder in de tabel zie je hoeveel chocolade en crispy rice we gebruikten per laag en hoeveel batchen ijs we nodig hadden. Met 1 ijstaart, heb je dus +/- 70 porties. 

 

Taartvorm diameter (cm) Chocolade/laag (g) Crispy/laag (g) #Batchen #Stukken / laag
28 150 30 3,0 17
26 129 26 2,8 15
24 110 22 2,6 12
22 93 19 2,4 10
20 77 15 2,2 9
18 62 12 2,0 7
Totaal: 621 124 15 70

 

 Voor de chocoladelaag:

  • 621 g witte chocolade
  • 124 g rice crisps

Voor de ijslaag:

Per batch:

  • 3 eieren
  • 100 g kristalsuiker
  • 250 ml room 35% 
  • 2 ml sinaasappelaroma
In totaal:
  • 45 eieren
  • 1500 g kristalsuierk
  • 3750 ml room 35%
  • 30 ml sinaasappelaroma

 

Bereidingswijze:

Snij telkens een rond bakpapier uit en leg deze in de bodem van elke bakvorm. Dat zal er voor zorgen dat de chocolade niet aan de bakvorm blijft kleven. 

Smelt de witte chocolade au bain marie. Tip: doe dit voor iedere bakvorm individueel, zo is het gemakkelijker te verdeler. 

Voeg de rice crisps toe aan de chocolade.

Verdeel de chocolade in de vorm. Dat kan je het beste doen met een pannenlikker of de bolle kant van een lepel. 

Doe dit voor de 6 bakvormen. 

Laat deze nu minimum 12 uur stollen. 

Deze ijstaart moet je minimum 24h op voorhand maken.

Zorg dat er in jouw dievries genoeg plaats is om de 6 bakvormen te plaatsen.  

Haal pas de room uit de frigo vlak voordat je deze nodig hebt. Zet zelf eventueel de beslagkom voor de room ook in de frigo. Hoe kouder deze heeft, hoe gemakkelijker het opkloppen. 

Splits het eigeel van het eiwit.

Mix het eigeel samen met 50 g suiker en het aroma tot het beslag licht geel wordt en er geen suikerkristalletjes meer zichtbaar zijn. 

Spoel nu goed je mixer af voordat het eiwit wordt opgeklopt. 

Klop het eiwit voor de helft op en voeg dan 25 g suiker toe. Klop daarna verder tot het eiwit stevig is. Je moet de kom kunnen omdraaien zonder dat het eiwit er uit valt.

Spoel opnieuw de kloppers af voordat je verder gaat naar de volgende stap. 

Haal nu de room uit de frigo en voeg de laatste 25 g suiker toe. Klop de room op tot je slagroom krijgt. Je mag stoppen met mixen als je de mixer uit het beslag kan halen en er kleine torentjes overblijven. Zorg dat je niet te lang mixt, anders wordt het te hard. 

Nu komt het deel waar je het voorzichtigst moet zijn, nl. het samenvoegen van de verschillende delen. Hiervoor neem je best een pannenlikker

Doe het eigeel bij de slagroom en meng deze voorzichtig onder. 

Voeg nu het eiwit toe aan het beslag en meng opnieuw heel voorzichtig onder. Je wil niet de lucht uit het mengsel slaan anders wordt de ijsstaart heel hard. 

Breng nu het beslag in de bakvorm en maak de bovenkant plat met de pannenlikker. Gezien we later alle lagen op elkaar gaan zetten, is het echt wel belangrijk dat het heel mooi plat is. 

Zet nu de bakvorm plat in de diepvriezer. 

Herhaal dit voor de 6 bakvormen. 

Na minimum 24h kan je de bakvormen uit de diepvires halen. 

Je kan het stapelen van de ijstaarten op voorhand doen als je plaats genoeg hebt voor de toren terug in de diepvries te plaatsen. Dat kan bijvoorbeeld in een staan diepvries door enkele lades te verwijderen. 

Start met de grootste diameter. Maak de ijstaart voorzichtig los van de bakvorm. 

Leg deze nu voorzichtig op een taartplateau. Neem nu de tweede grootste taart en plaats deze mooi in het midden van de eerste. Herhaal dit tot alle lagen op de toren staan. 

Je kan de afwerking doen zoals op onze foto, met gedroogde sinaasappelschillen.

Taartkaarsen maken het ook altijd heel er feestelijk! Deze kan je aanbrengen vlak voor het opdienen. 

Zet deze terug in de diepvries tot je hem wil opdienen. 

 

Smakelijk! 

 

Terug naar blog
1 van 3