
Gezonde chocopasta
Deze gezonde chocospread is laag in suiker! Hij is perfect op brood, rijstwafels of pannenkoeken. Gebruik als dip voor vers fruit of meng door yoghurt voor een gezonde snack.
Met dit eenvoudige recept maak je in een handomdraai een heerlijke, gezonde chocoladespread met producten van Zijtak! 🌰🍫
Ingrediënten (voor een pot van ca. 300 g):
- 200 g geroosterde hazelnoten (verkrijgbaar bij Zijtak)
- 80 g pure chocolade (minstens 70% cacao)
- 2-3 eetlepels erythritol (verkrijgbaar bij Zijtak)
- 1-2 eetlepels plantaardige olie (zoals hazelnoot- of zonnebloemolie, optioneel)
- 1 theelepel vanille-extract (optioneel, voor extra smaak)
- Snufje zout
Bereidingswijze
- Chocolade smelten
Breek de pure chocolade in stukjes en smelt au bain-marie (in een kom boven heet water) of in korte intervallen in de magnetron. Laat iets afkoelen.
- Noten malen
Doe de geroosterde hazelnoten in een krachtige blender of foodprocessor. Mix tot ze veranderen in een gladde pasta. Dit duurt enkele minuten; stop tussendoor om de randen schoon te schrapen.
- Zoet en smaak toevoegen
Voeg de gesmolten chocolade, poedervormige erythritol, een snufje zout en (optioneel) vanille-extract toe aan de hazelnootpasta. Mix opnieuw tot alles goed gemengd is.
-
Consistentie aanpassen
Voeg, indien nodig, een beetje plantaardige olie toe om de spread nog smeuïger te maken.
-
Bewaren
Giet de spread over in een schone glazen pot en sluit deze goed af. Bewaar in de koelkast. Deze spread blijft ongeveer 2-3 weken houdbaar.