Benodigdheden:
- 3 eieren
- 100 g kristalsuiker
- 250 ml room 35%
- 100 g speculoos
Bereidingswijze:
Gebruik 70 g van de speculoos om een crunch te maken.
Deze ijstaart moet je minimum 24h op voorhand maken.
Zorg dat er in jouw dievries een plekje is waar de vorm volledig plat kan liggen zodat het invriezen goed verloopt.
Haal pas de room uit de frigo vlak voordat je deze nodig hebt. Zet zelf eventueel de beslagkom voor de room ook in de frigo. Hoe kouder deze heeft, hoe gemakkelijker het opkloppen.
Splits het eigeel van het eiwit.
Mix het eigeel samen met 50 g suiker tot het beslag licht geel wordt en er geen suikerkristalletjes meer zichtbaar zijn.
Spoel nu goed je mixer af voordat het eiwit wordt opgeklopt.
Klop het eiwit voor de helft op en voeg dan 25 g suiker toe. Klop daarna verder tot het eiwit stevig is. Je moet de kom kunnen omdraaien zonder dat het eiwit er uit valt.
Spoel opnieuw de kloppers af voordat je verder gaat naar de volgende stap.
Haal nu de room uit de frigo en voeg de laatste 25 g suiker toe. Klop de room op tot je slagroom krijgt. Je mag stoppen met mixen als je de mixer uit het beslag kan halen en er kleine torentjes overblijven. Zorg dat je niet te lang mixt, anders wordt het te hard.
Nu komt het deel waar je het voorzichtigst moet zijn, nl. het samenvoegen van de verschillende delen. Hiervoor neem je best een pannenlikker.
Doe het eigeel bij de slagroom en meng deze voorzichtig onder. Voeg nu 70 g van de speculoosjes toe.
Voeg nu het eiwit toe aan het beslag en meng opnieuw heel voorzichtig onder. Je wil niet de lucht uit het mengsel slaan anders wordt de ijsstaart heel hard.
Breng nu het beslag in de silicone bakvorm en maak de bovenkant plat met de pannenlikker.
Zet nu de bakvorm plat in de diepvriezer.
Na 24h kan je deze uithalen. Maak de ijstaart voorzichtig los van de bakvorm.
Draai nu de ijsstaart om op een serveerplank en verwijder de bakvorm.
De rest van de speculoos kan je gebruiken om de taart te versieren.
Zet deze terug in de diepvries tot je hem wil opdienen.
Smakelijk!
ZijTak tips:
Bakvorm:
Voor deze ijstaart gebruikten we een silicone bakvorm. Zo komt de ijsstaart gemakkelijk los van de vorm.