De tijd van het jaar om speculaas te bakken! (Hoewel het voor ons altijd tijd is). Speculaas bakken is helemaal niet zo moeilijk. Eens je de techniek om te ontvormen door hebt, maak je in no time een heerlijke batch speculaas.
Benodigdheden:
Voor ongeveer 20 stuks
- 100 g witte suiker
- 100 g bruine suiker
- 200 g ongezouten boter
- 1 ei
- 400 g bloem
- 1 tl kaneel
- 1 tl speculaaskruiden *
Bereidingswijze:
Mix de suiker met de boter.
Meng nu het ei, de bloem en kruiden bij het recept.
Kneed alles tot één mooi geheel.
Wikkel het deeg in een folie en leg minimum 2 uur in de koelkast.
Bereid het speculaasvormpje voor.
Bij een eerste gebruik, giet je een beetje olie in de vorm. Laat het uitlekken. De olie zal in het vormpje dringen en zo zal de speculaas beter verwerkbaar zijn.
Strooi een beetje bloem in de vorm. Verspreid deze bloem over de volledige vorm en klop zachtjes de restjes bloem uit op het werkblad.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Haal het deeg uit de frigo en kneed opnieuw goed door.
Neem een stukje speculaasdeeg, druk het in de vorm met de vingers.
Zorg dat de bovenkant mooi plat is.
Haal nu met een mesje de speculaas uit de vorm.
Herhaal af en toe de stap met de bloem. Zo bekom je het beste resultaat!
Leg de speculaasvormpjes op een bakplaat.
Bak voor 10-12 minuten op 180°C.
Laat afkoelen en geniet van deze heerlijke lekkernij!
ZijTak tips:
* Meer fan van speculoos? Laat de speculaaskruiden achterwege en voeg een beetje meer kaneel toe.
Met onderstaande speculaasvormen wordt het bakken een echt een plezier!