Ijstaart zonder ijsmachine - kerstboom

Kerstboom ijstaart (zonder ijsmachine)

met smarties

 

Met deze ijstaart maak je indruk op jouw kerstfeestje. 

Benodigdheden:

Kerstboom ijstaart

Voor 1 kerstboomvorm

  • 3 eieren
  • 100 g kristalsuiker
  • 250 ml room 35% 
Optioneel:
  • Vanillearoma
  • Smarties
  • Speculoosstukjes
  • Chocoladestukjes

Bereidingswijze:

Deze ijstaart moet je minimum 24h op voorhand maken.

Zorg dat er in jouw dievries een plekje is waar de vorm volledig plat kan liggen zodat het invriezen goed verloopt.

Haal pas de room uit de frigo vlak voordat je deze nodig hebt. Zet zelf eventueel de beslagkom voor de room ook in de frigo. Hoe kouder deze heeft, hoe gemakkelijker het opkloppen. 

Splits het eigeel van het eiwit.

Mix het eigeel samen met 50 g suiker tot het beslag licht geel wordt en er geen suikerkristalletjes meer zichtbaar zijn.

Spoel nu goed je mixer af voordat je naar de volgende stap gaat. 

Klop het eiwit voor de helft op en voeg dan 25 g suiker toe. Klop daarna verder tot het eiwit stevig is. Je moet de kom kunnen omdraaien zonder dat het eiwit er uit valt.

Spoel opnieuw de kloppers af voordat je verder gaat naar de volgende stap. 

Haal nu de room uit de frigo en voeg de laatste 25 g suiker toe. Klop de room op tot je slagroom krijgt. Je mag stoppen met mixen als je de mixer uit het beslag kan halen en er kleine torentjes overblijven. 

Nu komt het deel waar je het voorzichtigst moet zijn, nl. het samenvoegen van de verschillende delen. Hiervoor neem je best een pannenlikker. 

Doe het eigeel bij de slagroom en meng deze voorzichtig onder. Wil je inclusies in jouw ijs, voeg deze dan in deze stap toe. Dat kunnen stukjes chocolade zijn, speculoosjes, cuberdon, ... .

Voeg nu het eiwit toe aan het beslag en meng opnieuw heel voorzichtig onder. Je wil niet de lucht uit het mengsel slaan anders wordt de ijsstaart heel hard. 

Breng nu het beslag in de silicone bakvorm en maak de bovenkant plat met de pannenlikker.

Zet nu de bakvorm plat in de diepvriezer. 

Na 24h kan je deze uithalen. Maak de ijstaart voorzichtig los van de bakvorm. Vergeet vooral de hoekjes niet.

Draai nu de ijsstaart om op een bordje en verwijder de bakvorm. 

Nu kan je de ijstaart versieren naar keuze. 

Zet deze terug in de diepvries tot je hem wil opdienen. 

 

Smakelijk! 

ZijTak tips:

Bakvorm

Voor deze ijstaart werd de ZijTak kerstboom bakvorm gebruikt. 

 Kerstboom bakvorm

Terug naar blog
1 van 3