Wat is witte thee

De voordelen van witte thee

Witte thee heeft heel wat gezondheidsvoordelen. In deze blog kan je lezen wat witte thee is, waar het geteeld wordt, wat voor gezondheidsvoordelen het heeft en hoe je het beste een kopje witte thee zet. 

Wat is Witte Thee?

Witte thee, een pareltje onder de theeën, komt voort uit de jonge blaadjes van de

Camillia Sinensis plant. Het is de meest delicate en minimaal bewerkte theevariant, met een subtiele smaak die neigt naar bloemig en zoet. Denk aan een zacht briesje op een lentemorgen – dat is witte thee in een notendop.

Witte thee heeft zijn naam niet gestolen. Als je goed kijkt, kan je witte theehaartjes zien op de theeblaadjes.

Wat is witte thee

Het telen van witte thee

De kunst van het telen van witte thee is een heel specifiek proces. De theeblaadjes worden voorzichtig geplukt voordat ze volledig ontluiken, meestal in het vroege voorjaar. Dit zorgt ervoor dat de blaadjes hun natuurlijke smaken en antioxidanten behouden, waardoor elke slok een een boost aan energie is.

Waarom is witte thee zo gezond?

Witte thee staat bekend om zijn overvloed aan antioxidanten, zoals catechines en polyfenolen. Deze krachtige stoffen hebben ontstekingsremmende eigenschappen en helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in ons lichaam. Een ware boost voor je immuunsysteem en huidgezondheid!

Caffeïne op Zen-niveau

Voor degenen onder ons die willen genieten van een kopje thee zonder de opgejaagde gevoelens van koffie, is witte thee de perfecte keuze. Hoewel het caffeïne bevat, is het niveau veel lager dan bij zwarte of groene thee. Een zachte energieboost zonder de caffeine rush – dat klinkt als een zen-momentje in een mok. Bovendien bevat thee ook het aminozuur L-theanine. Dit aminozuur werkt in op de alfa-golven in de hersenen en zorgt voor rust. Thee, en in het bijzonder pure witte thee, is dus heel goed voor geconcentreerd werk. Je wilt dan namelijk wel wakker en geconcentreerd blijven, maar je wil ook de rust ervaren. 

Hoe maak je het perfecte kopje witte thee?

  1. Watertemperatuur: Verhit water tot net onder het kookpunt, tot ongeveer 80-85°C. Te heet water kan de subtiele smaken van witte thee aantasten.

  2. Water: het type water voor het zetten van een kopje thee is heel belangrijk. Als het water teveel mineralen zoals Calcium (Ca+) bevat, zal het in verbinding gaan met de caffeïne van de thee en dit zal zorgen voor een brakke en bittere smaak. Deze wil je koste wat het kost vermijden. Gebruik dus water die Ca+ laag is zoals Spa Blauw of gefilterd water (met een waterontharder of Brita kan). 

  3. Laat het Trekken: Laat de theeblaadjes hun magie onthullen door ze 3-5 minuten te laten trekken. Proef en ontdek jouw perfecte infusietijd.

  4. Geniet met Al je Zintuigen: Neem de tijd om het aroma te ruiken en de verfijnde smaken te proeven. Witte thee is niet alleen een drankje, het is een beleving.

Witte thee, in een notendop

Witte thee, met zijn pure karakter en gezondheidsvoordelen, nodigt ons uit om te vertragen en te genieten van de kleine geneugten van het leven. Dus, haal die mooie theekopjes tevoorschijn, laat de stress van de dag varen en laat de kalmerende tonen van witte thee je zintuigen omarmen.

Witte thee van ZijTak

Pai mu than: dit is een pure witte thee.

Berry White: witte thee met bessen

Mont Blanc: witte thee met sinaasappel en amandel

  

Meer leren over thee? 

Wil je graag bijleren over thee? Volg of organiseer dan zeker een thee workshop van ZijTak. Dat kan bij ons in het thee atelier in Kortrijk of op eigen locatie!

Tot de volgende sip!

Terug naar blog
1 van 3