Een heerlijke Scandinavische lekkernij: de pepperkaker koek. Het koekje is heel dun en kruidig. Het doet een beetje aan speculaas denken, maar er zitten net iets andere kruiden in. Door verschillende uitsteekvormen te gebruiken, maak je ze voor alle gelegenheden.
Benodigdheden:
Voor ongeveer 20 stuks
- 450 g bloem
- 200 g suiker
- 150 g boter
- 100 ml room
- 100 ml agavesiroop of honing
- 1 tl bakpoeder
- 2 tl kaneel
- 1/2 tl zwarte peper
- 1/2 tl gedroogde gember
- 1/2 tl kruidnagel
Bereidingswijze:
Breng de bloem, het bakpoeder en de kruiden samen in een kom. Meng alles door elkaar. Zet de kom aan de kant.
Meng in een andere kom de boter, de suiker en de siroop. Mix tot alle suiker is opgelost.
Voeg de room toe aan het mengsel en mix tot één geheel.
Voeg nu het bloemmengsel toe aan meng alles samen.
Zet deze deeg minimum 4 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snij de deeg in 4 grote stukken.
Strooi bloem over het werkblad.
Neem het eerste stuk deeg en rol deze goed uit met een deegrol.
Steek de koekjes uit het deeg met de uitsteekvorm en leg op een bakpapier op een ovenschaal.
Bak de koekjes 10-12 minuten.
Wanneer de randjes lichtjes bruin zijn, zijn ze gaar.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Herhaal tot al het deeg opgewerkt is en geniet van deze heerlijke lekkernij!
ZijTak tips:
Uitsteekvormen om hartjes te maken