Het is weer de tijd van het jaar voor heerlijke klaaskoeken! Met 1 pak bloem kan je al heel wat klaaspaarden bakken, waarmee je iedereen blij zal maken! Deel deze klaaskoeken lekker uit en maak iedereen gelukkig!
Benodigdheden:
Voor 7 tot 20 stuks (afhankelijk van de grootte van vorm):
- 500 g bloem
- 40 g verse gist
- 100 g boter
- 100 g suiker
- 2 eieren
- 200 ml melk
Bereidingswijze:
Los de gist op in een 200 ml lauw water (+/- 30°C). (zie tip)
Doe de bloem in de kom en maak een kuiltje in het midden.
Voeg de melk, de eieren en de gist toe en meng alles goed.
Voeg het zout toe aan de rand van de kom, dus niet rechtstreeks op de gist. (zie tip).
Smelt de boter een klein beetje en voeg de suiker hieraan toe.
Voeg de boter met de suiker toe aan het deeg.
Kneed ongeveer 10 minuten met de handen tot een egale deeg.
Maak een bolletje van het deeg en leg deze terug in de kom met een propere handdoek er op.
Zet het deeg voor 1 uur op een warme, tochtvrije plek in het huis. Zo kan het het beste rijzen.
Verwijder de handdoek. Het deeg zou nu ongeveer het dubbele in volume moeten zijn. Zo niet, laat het dan nog even verder rijzen.
Kneed nog het deeg eens goed door voor 5 minuten en maak er opnieuw een bolletje van.
Leg het opnieuw in de kom met de handdoek er over en laat het nog eens 15 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Leg de verschillende vormen klaar. Dat kunnen bakvormen zijn of uitsteekvormen.
Haal het deeg uit de kom en leg het op het werkblad.
Kneed het deeg nog eens volledig.
Indien je een bakvorm wil gebruiken, kan je deze er nu in plaatsen en nog even laten rusten.
Indien je een uitsteekvorm wil gebruiken, kan je het deeg plat rollen (+/- 4 cm) op het werkblad. Steek de figuren er uit met het uitsteekvormpje en leg deze op een bakpapier op de bakplaat.
Bak voor ongeveer 15 minuten.
Smakelijk!
ZijTak tips:
Gist
Gist is een levend product. Het behandelen van de gist is belangrijk voor het rijzen van het brood is.
Hierbij enkele zaken waar we zeker moeten voor opletten:
- Temperatuur: gist kan optimaal zijn werk doen tussen de 25° en 30°C. Boven de 35°C kan het gist zijn werk niet meer doen en zal het brood dus ook niet rijzen.
- Zout: Gist en zout zijn geen vrienden. Strooi nooit het zout rechtstreeks op het gist, want dan zal het niet meer zijn werking kunnen doen.
Uitsteekvormen
Maak kleine klaaskoeken in de vorm van mannetjes met dit uitsteekvormpje.
Bakvormen
Maak een klaaskoek in de vorm van een ster met deze bakvorm.