Gingerbreadhuisje - speculoos speculaas kerst gingerbread

Gingerbread huis

Maak kerst compleet met dit gezellige huisje.

Benodigdheden:

Voor het huisje

  • 200 g witte kristalsuiker
  • 300 g bruine suiker
  • 250 g boter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 koffielepel kaneel
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 1 koffielepel zout

Voor de karamel:

  • 200 g witte kristalsuiker

Voor de afwerking :

  • 150 g poedersuiker
  • 1 eetlepel water
  • Optioneel: gelatineblaadjes
  • Optioneel: snoepjes

Bereidingswijze:

Bakken van het huisje

Meng alle ingrediënten samen en kneed tot 1 geheel.

Rol het deeg in 2 ballen en laat deze minimum een uutje in de frigo staan.

Verwarm de oven op 180°.

Rol het deeg uit en leg deze op de bakplaat.

Stek daarna met de bakvormset de verschillende vormpjes uit. Maak deurtjes en raampjes waar je wil.

Je kan extra cirkeltjes en sterretjes maken ter decoratie.

Bak het huisje nu 10 à 15 minuten in de oven.

Het kan zijn dat de stukken wat uitgelopen zijn in de oven. Dit los je op door zodra ze uit de oven te zijn, opnieuw de vorm uit te stekken. Hiervoor mag je niet te lang wachten, anders wordt de koek te hard.

Laat de koekjes voldoende afkoelen vooraleer naar de volgende stap te gaan.

Het huisje aan elkaar kleven.

Nu komt een deel waar het belangrijk is de aandacht er goed bij te houden. Zorg dat alles klaar ligt om het huisje efficient aan elkaar te kleven. De caramel zal snel stollen, dus het is de bedoeling dat je hier snel werkt.

Wil je raampjes in het huisje? Dat kan door gelatineblaadjes te knippen en aan de binnenkant van het huisje te kleven. Dit doe je het best voor alle delen aan elkaar hangen.

Verwarm de suiker op een hoog vuur. Van zodra de suiker bruin kleurt, hou je de caramel warm op een laag vuurtje. Nu kan je het huisje aan elkaar gaan kleven. Hou de 2 zijden dat je wil vasthechten in het caramelbad en hecht ze aan elkaar. Druk even samen en zet dan recht. Ga zo door tot je alles aan elkaar hebt bevestigd.

Het huisje versieren.

Nu komt het leukste gedeelte, het huisje versieren. Laat je fantasie de vrije loop.

De fondant maak je door ongeveer 100g poedersuiker te mengen met een klein beetje water. De fondant mag niet te lopend zijn, maar ook niet te dun. De fondant kan je nu op het huisje aanbrengen als sneeuw.

Versier verder het huisje met smarties, snoepjes, ...

Wil je nog een leuke afwerking? Strooi dan nog wat decoratiepoeder over het huisje als echte verse sneeuw.

Smakelijk! 

 ZijTak tip

Gebruik deze uitsteekvormset om een speculaashuisje te maken:

 

Gingerbread house

Terug naar blog
  • Matcha cheesecake

    Matcha cheesecake

    Deze matcha cheesecake is een perfecte mix van een luchtige, zachte mascarponevulling met een subtiele groene theesmaak, op een smeuïge cakebodem met matcha. Niet te zoet, heerlijk romig, en ideaal...

    Matcha cheesecake

    Deze matcha cheesecake is een perfecte mix van een luchtige, zachte mascarponevulling met een subtiele groene theesmaak, op een smeuïge cakebodem met matcha. Niet te zoet, heerlijk romig, en ideaal...

  • Chocolade tempereren

    Chocolade tempereren

    Wil je zelf prachtig glanzende paaseieren met jouw lievelingschocolade! Het geheim zit in tempereren! Dit proces zorgt ervoor dat de chocolade mooi glanst, een stevige ‘kraak’ heeft en niet wit uitslaat....

    Chocolade tempereren

    Wil je zelf prachtig glanzende paaseieren met jouw lievelingschocolade! Het geheim zit in tempereren! Dit proces zorgt ervoor dat de chocolade mooi glanst, een stevige ‘kraak’ heeft en niet wit uitslaat....

  • Gezonde chocopasta

    Gezonde chocopasta

    Gezonde chocopasta, perfect op brood, rijstwafels of pannenkoeken. Gebruik als dip voor vers fruit of meng door yoghurt voor een gezonde snack.   Met dit eenvoudige recept maak je in...

    Gezonde chocopasta

    Gezonde chocopasta, perfect op brood, rijstwafels of pannenkoeken. Gebruik als dip voor vers fruit of meng door yoghurt voor een gezonde snack.   Met dit eenvoudige recept maak je in...

1 van 3