Benodigdheden:
Voor de topping
- 100 g havermout
- 3 el kokosvet, gesmolten
- 1 ei
- 1 snuifje zout
- 1 tl agavesiroop (of honing)
- 70 g walnotenbloem (zie tip)
- snuifje zeezout
Voor de vulling
- 500 g verse vijgen
- 1 limoen
- 2 el speltbloem
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Smelt het kokosvet. Dit kan door het een paar minuutjes in de microgolf te zetten op ongeveer 600W.
Meng de havermout met het gesmolten kokosvet.
Voeg hierbij de agavesiroop, de walnotenbloem, het ei en het snuifje zout.
Meng alles goed door met een lepel.
Vervolgens maken we de vulling.
Was de vijgen en droog ze af.
Verwijder de steeltjes en snij de vijgen in kwartjes. Mix daarna de vijgen tot puree. Pers de limoen uit en voeg het sap toe. Als laatste voeg je de speltbloem toe.
Spreid de vulling over de bakvorm. Indien je een metalen bakvorm gebruikt, leg je best een bakpapier op de bodem. Bij een silicone bakvorm hoef je dit niet te doen. Strijk met de bolle kant van een lepel de vulling mooi plat in de bakvorm.
Verdeel nu de topping over de vulling. Dit doe je best met de vingers, zodat je gemakkelijk kleine stukjes topping kan verdelen.
Zet de bakvorm in een voorverwarmde oven. Dit voor ongeveer 20 à 25 minuten. Als de topping mooi bruin gekleurd is en de vulling stevig is, is het klaar.
Laat nu afkoelen.
Smakelijk!
ZijTak tips:
Bakvorm
Wij gebruikten hiervoor de vierkanten ZijTak bakvorm. Deze hoef je niet in te vetten en je hebt geen bakpapier nodig. Ideaal voor deze crumble!